Rechtbank: avondklok per direct opheffen (update)

16/02

Foto: archief

Landelijk – De voorzieningsrechter in Den Haag heeft vandaag bepaald dat de avondklok per direct zou moeten opgeheven. Stichting Viruswaarheid.nl had een zaak aangespannen vanwege de invoering van de avondklok.

Voor het invoeren van de avondklok was gebruik gemaakt van de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag, waarbij spoedeisende zaken kunnen worden beslist zonder tussenkomst van de Eerste en Tweede kamer. Volgens de uitspraak van de voorzieningsrechter was er geen sprake van een situatie waarvoor de wet bedoeld is. Mede omdat al eerder voor de besluitvorming van de avondklok hierover was besproken. Daarom is de wet WBBG niet juist ingezet meldt de rechter en is de avondklok niet legitiem.

Het kabinet is in overleg over deze situatie. Geert Wilders heeft een spoeddebat aangevraagd.

Update 13:00:

De Nederlandse staat heeft een aanvraag gedaan bij het gerechtshof om het avondklokbesluit van de rechter te schorsen. De staat gaat in hoger beroep en wil dat de avondklok gehandhaafd blijft tot er een definitieve uitspraak is. Vanmiddag is er om 16:00 een spoedappel. Als de hogerberoepsrechter stelt dat het te snel is om vanavond al op te heffen dan kan er worden besloten dat de opheffing niet onmiddelijk hoeft. Hierdoor krijgt het kabinet meer tijd om te kijken of ze het via een voortzettingswet kunnen regelen.