Nederlandse productie mondmaskers. Goed nieuws uit Zuid-Korea en meer..

09/04

Foto: Pixabay / Rottonara

Landelijk – Vanuit Zuid-Korea komt er een goed bericht over de werkzaamheid van bloedplasma en in Nederland zijn bedrijven erg druk om productielijnen op te zetten voor mondkapjes.

In Zuid-Korea melden twee artsen dat er twee personen zijn genezen van het coronavirus door bloedplasma toe te dienen van andere patiënten die reeds hersteld waren. De twee genezen personen, een 67-jarige vrouw en een 71-jarige man, hadden zware klachten en lagen beide aan de beademing. Het plasma wat ze toegediend kregen kwamen van mannelijke donoren van in de twintig die eerder genezen waren. De conditie van de man ging na een dag al sterk vooruit en bij de vrouw duurde het iets langer melden de twee artsen in een artikel in het Journal of Korean Medicine. Ook in Nederland wordt er gekeken naar dergelijke behandelingen.

Volg ons landelijk Facebookpagina door hier te klikken en blijf dagelijks op de hoogte van nieuws uit heel Nederland

Nederlandse bedrijven gaan mondkapjes produceren. De komende weken worden minstens vier productielijnen voor hoogwaardige mondneusmaskers opgezet. Dit gaat gebeuren bij filterproducent Afpro in Alkmaar, waar twee productielijnen opgezet worden. De andere twee worden opgezet bij beddenfabrikant Auping in Deventer. Er wordt verwacht dat de komende weken zeven miljoen mondkapjes gemaakt kunnen worden. Volgens minister van Volksgezondheid De Jonge verwacht hij dat er 4,5 miljoen FFP2 mondmaskers oer week nodig zijn voor al het zorgpersoneel.

Het RIVM heeft vandaag de nieuwe cijfers naar buiten gebracht. Er wordt sinds 6 april meer getest. De uitbreiding van het testen is bedoeld voor zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis, zoals huisartsen, verpleeghuismedewerkers, medewerkers gehandicaptenzorg of thuiszorgmedewerkers. Ook worden er meer patiënten getest met een hoog risico op ernstig verloop van een coronavirusinfectie, zoals ouderen en mensen met een bestaande ziekte of aandoening.

Doordat er meer getest wordt zullen er waarschijnlijk ook meer positief geteste patiënten gevonden worden. Een toename in het aantal meldingen betekent dus niet dat de ziekte zich sneller verspreidt.

Het aantal positief geteste personen komen met de cijfers vandaag op 21.762 patiënten wat een stijging is van 1213 sinds gister. Er zijn 148 patiënten overleden gemeld in de afgelopen 24-uur. Daarmee komt het aantal bevestigde overleden door het coronavirus op 2396 overledenen.

Vandaag zijn er 237 patiënten in het ziekenhuis opgenomen (geweest) gemeld. Er zijn 148 personen als overleden gemeld. Deze mensen zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van voorgaande dagen vaak nog aangevuld.

De cijfers van de afgelopen dagen passen nog steeds bij het beeld dat de verspreiding van COVID-19 langzamer verloopt dan wanneer er geen maatregelen genomen zouden zijn.

Omdat niet alle COVID-19 patiënten getest worden, zijn de werkelijke aantallen in Nederland hoger dan de aantallen die in de rapportage genoemd worden.

Lees ook:

22 man die pokeren in Nijmeegse kroeg krijgen boete

Touringcar van de weg gehaald met 38 inzittenden

FIOD houdt twee mannen aan voor oplichting met mondkapjes