Duitsland gaat waarschijnlijk grenzen sluiten door coronavirus

05/04

Stockfoto 112Nieuwsgroep

Landelijk – Duitsland gaat waarschijnlijk de grenzen sluiten met Nederland. Het Duitse Robert Koch Instituut (RKI) heeft besloten om Nederland aan te merken als “internationaal risicogebied” .

Op basis van bsluiten van het RKI heeft Duitsland al bij meerdere buurlanden de grenzen gesloten meldt de NOS. Bij grensovergangen die nog wel open zijn worden strenge controles uitgevoerd. De Minister van Binnenlandse Zaken in Duitsland, Horst Seehofer, zou morgen willen besluiten om ook de grens met Nederland grotendeels dicht te gooien. Dat houdt in dat kleinere grensovergangen dicht gaan en er een aantal grotere overgangen open blijven, maar daar wordt dan streng gecontroleerd.

Op de lijst waar “internationaal risicogebied” is aangemerkt stonden al Italië, Spanje, Iran, Oostenrijk en Frankrijk. Naast Nederland is ook de Verenigde Staten, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk toegevoegd. Het besluit heeft een flinke impact voor grenswerkers. Op basis van de wetgeving mogen zulke grenswerkers niet meer in openbare gebouwen komen zoals zieken- of verpleeghuizen. Dat heeft veel gevolgen. Zo werken er vanuit het UMCG Groningen artsen-microbiologen in elf Duitse ziekenhuizen. Zij zijn gedetacheerd in grenzende deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen weet de NOS te melden.

Er zijn meer grenswerkers vanuit Nederland die naar Duitsland gaan en vica versa. Duitse artsen of verpleegkundigen die in Nederland zijn geweest mogen dan vanaf nu ook twee weken niet meer werken in eigen ziekenhuizen of verpleeghuizen in Duitsland. Er wordt gepleit voor een speciaal vignet voor grenswerkers met een vitaal beroep die op dit moment erg belangrijk zijn voor de aanpak van het coronavirus. Bij de Nederlands-Belgische grens wordt dit vignet ook gebruikt.

Welke grensovergangen er allemaal sluiten en nog openblijven met een strenge controle is nog niet bekend.

Volg ons landelijk Facebookkanaal door hier te klikken en blijf op de hoogte van nieuws uit het hele land.