Waarom de politie niet alles vertelt wat ze doet bij een vermissing

2018-08-09 20:25:26

Foto: politie

Den Haag – Veel opsporingswerk dat de politie bij vermissingen doet, blijft onzichtbaar voor de buitenwereld. Dat werk heeft maar één doel: de vermiste opsporen. Daarom vertelt de politie niets wat de kans verkleint dat we iemand veilig en wel terugvinden.

De vermissing van de 14-jarige Nsimire Massembo houdt veel mensen bezig. Daarbij spreken mensen soms hun onvrede uit over wat de politie volgens hen niet goed doet. Sommige mensen menen zelfs dat de politie meer zou doen voor de ene vermiste dan voor de andere op basis van iemands achtergrond. Deze veronderstelling staat volkomen haaks op onze overtuiging dat we een politie voor iedereen zijn. Vaak kunnen we als politie echter bepaalde informatie over een vermissing en de acties die we ondernemen niet met het publiek delen, omdat het hierdoor moeilijker kan worden om de vermiste te vinden.

Inschatting

Ieder onderzoek begint ermee dat iemand, meestal een familielid, de vermissing bij de politie komt melden. Die melder stellen we een hele reeks vragen over de vermiste. Aan de hand van de antwoorden maakt de politie een eerste inschatting van de ernst van de vermissing. Is de vermiste vaker langer weggebleven of past dit totaal niet bij iemands normale manier van doen? Heeft iemand dringend medicijnen nodig? Is iemand met ruzie van huis weggegaan? Kan de vermiste in iemands greep zijn die slechte bedoelingen heeft? Dit zijn allemaal feiten die in de opsporing belangrijk zijn.

Kwaadwillenden niet wijzer maken

Daarnaast zijn het ook nog eens hoogstpersoonlijke zaken die we als politie niet zomaar met de buitenwereld delen. Omdat we iemands privacy willen beschermen maar zeker ook omdat de opsporing van een vermiste hierdoor in gevaar komt. Als een vermiste mogelijk in handen is gevallen van kwaadwillenden, dan wil je dat deze personen zo min mogelijk weten wat de politie weet en doet. Uiteraard deelt de politie de vermissing via politie.nl, social media, televisie en kranten, zodat iedereen met ons meekijkt en tips met ons deelt. Maar op de achtergrond doet de politie ook veel binnen het onderzoek. Daarin laten we niet het achterste van onze tong zien, ook weer omdat we eventuele kwaadwillenden niet wijzer willen maken.

Drempel

Te veel informatie delen kan ook de drempel verhogen voor iemand die zelf van huis is weggegaan, om weer terug te keren. Zeker bij jongeren kan een gevoel van schaamte overheersen waardoor ze soms eerder langer wegblijven dan zich melden. Soms wacht er ook een thuissituatie op ze waarvoor ze juist weggelopen zijn. Daarom wil de politie altijd die veilige haven zijn waar een vermiste zich kan melden.

Vermist

14-jarige Briscilla Broos uit Zeist vermist

Vermist sinds 28-11 vanuit Zeist de 14-jarige Briscilla Broos. 28 november is ze vrijwillig vertrokken. Sindsdien is er geen contact met haar geweest. Roepnaam: Briscilla Naam: Briscilla Maria Eldwina Broos Geboortedatum: 31-12-2003 Huidige leeftijd: 14 Lengte: 165 cm Haarkleur: Zwart Oogkleur: Bruin Geslacht: Vrouw Hebt u informatie over deze vermissing? Neem dan contact op met de politie via 0800-6070. Zaaknummer: PL0900-2018342708

Lees verder...
33-jarige Suresh Srinivasan uit Utrecht vermist

Vermist sinds 25-11 vanuit Utrecht de 33-jarige Suresh Srinivasan. Meneer is na een ruzie met zijn echtgenote weggegaan uit hun woning aan het Europaplein in Utrecht. Hij droeg een joggingbroek, een T-shirt en een zwarte jas. Hij had een telefoon, paspoort, portemonnee en huissleutels mee. Hij is een man uit India, heeft een corpulent postuur, zwart kort haar en is brildragend. Roepnaam: Sathish Naam: Suresh Srinivasan Geboortedatum: 30-05-1985 Huidige leeftijd: 33 Lengte: 174 cm Haarkleur: Zwart Oogkleur: Bruin Geslacht: Man Hebt u informatie over deze vermissing? Neem dan contact op met de politie via 0800-6070. Zaaknummer: 2018340609

Lees verder...
16-jarige Dina Mostafa vanuit Rotterdam vermist (update)

Update: Dina is weer terecht. Dank voor al uw hulp. Vermist sinds 28-11 vanuit Rotterdam de 16-jarige Dina Mostafa. Dina kan suïcidaal zijn. Dina komt uit Syrië en wilt graag terug. Vermiste had ruzie gehad met haar moeder door telefoon. Ze heeft helemaal niets meegenomen (geen paspoort, OV-Chip, bankpas en/of telefoon). Onbekend waarheen vermiste heen is. Als kleding droeg Dina een grijze broek, een grijs vest, een grijze sjaal met motief en witte Nike-schoenen waarvan het Nike-teken oranje is. Ze draagt geen jas. Ze had paarse lippenstift Ze heeft lang zwart krullend haar tot aan haar schouders en een stevig postuur. Roepnaam: Dina Naam: Dina Mostafa Geboortedatum: 23-04-2002 Huidige leeftijd: 16 Lengte: 159 cm Haarkleur: Zwarte krullen Oogkleur: Bruin Geslacht: Vrouw Hebt u informatie over deze vermissing? Neem dan contact op met de politie via 0800-6070. Zaaknummer: 2018358131

Lees verder...
14-jarige Alexander Ksay Ilfa vanuit Leiderdorp vermist

Leiderdorp - Vermist sinds 18-11 vanuit Leiderdorp de 14-jarige Alexander. Alexander is vanaf zijn woning aan de Molenaarstraat in Leiderdorp op zijn fiets vertrokken. Hij zou ’s avonds thuis komen eten, maar is niet meer thuisgekomen. Overdag is er nog telefonisch contact met hem geweest. Alexander had al zijn kleding meegenomen. Alexander droeg een lange zwarte jas met bontkraag en een zwarte joggingsbroek of spijkerbroek die vies of gescheurd zou zijn aan de bovenzijde, en hij droeg een trui met lange mouwen (kleur en merk onbekend). Alexander is een vluchteling afkomstig uit Eritrea en sinds april 2018 in Nederland. Hij is ondergebracht in een pleeggezin in Leiderdorp. Alexander heeft geen familie in Nederland. Naam: Alexander Ksay Ilfa Geboortedatum: 04-03-2004 Huidige leeftijd:14 Lengte: +/- 160 cm Haarkleur: Zwart Oogkleur:Bruin Geslacht: Man Hebt u informatie over deze vermissing? Neem dan contact op met de politie via 0800-6070. If you have any information on the whereabouts of this missing person, please contact the police at 0800-6070. From outside the Netherlands, please dial: +31793459876. Zaaknummer: 2018312176

Lees verder...
112Nieuwsgroep zet zich in voor stichting Dream4Kids

112Nieuwsgroep is een groot nieuwsbrenger in heel Nederland, maar daarnaast zetten wij ons ook in voor goede doelen. 112Nieuwsgroep steunt al enkele lokale goede doelen, maar hier komt nu een landelijk goed doel bij. Wij gaan ons namelijk inzetten voor Dream4Kids! Dream4kids is gevestigd in Rosmalen en zet zich in voor kinderen uit het gehele land! Dream4Kids Dream4kids is een stichting die zich inzet om kinderen met een trauma een nieuwe, positieve start te bieden. Dream4Kids verzorgt unieke droomdagen voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. Deze droomdagen worden geboden wanneer het kind in een stabiele situatie verkeert en weer naar de toekomst kan kijken. Juist dan komt een droomdaghet beste tot zijn recht. Door de droomdag wordt de negatieve spiraal doorbroken en krijgt een kind weer de energie om in dromen te geloven.Dream4kids is niet zomaar een stichting. Kinderen, vrijwilligers en gezinnen blijven na een uitgekomen droom verbonden aan Dream4kids, door onder andere de jaarlijkse clubdag. Zo behoort een ieder tot de Dream4kids "Ohana" (familie). Jij kunt het verschil maken! Het goede werk van Dream4Kids mag niet ongezien blijven, vandaar dat 112Nieuwsgroep zich op verschillende manieren in gaat zetten voor deze fantastische stichting. Wij zijn echter niet de enige die Dream4Kids kan helpen, u ook! Dream4kids kan altijd vrijwilligers en donaties gebruiken. Jij kan helpen een droom werkelijkheid te maken! Dream4kids is zoals veel stichtingen afhankelijk van giften, baten en acties die bedrijven, verenigingen en scholen opzetten. Is het voor jou geen mogelijkheid om je vrijwillig in te zetten, maar wil je de stichting toch helpen en een hart onder de riem steken? Word dan donateur! Met jouw donatie maak je het mogelijk dat een getraumatiseerd kind een dag van zijn leven kan krijgen en weer met moed en kracht de toekomst ingaat. Klik hier om naar de donatiepagina te gaan van stichting Dream4kids en maak een droom mogelijk. Ben jij enthousiast geworden en wil je meer weten over stichting Dream4kids, vrijwilliger worden, een actie opzetten of Dreamchaser worden klik dan hier om naar de website van Dream4kids te gaan. https://www.youtube.com/watch?v=uZWooz7Jyno https://www.youtube.com/watch?v=Q0Rj3Vp0gKE

Lees verder...
Bekijk alle
vermissingen
Tips banner

Landelijk nieuws

Opnieuw autobrand in de maandereng

Ede - Dinsdagavond 11 december is er opnieuw een auto in vlammen opgegaan. Dit keer aan de Avercampstraat. Het betrof een busje van vervoersbedrijf Noot. Het voertuig kan als verloren worden beschouwd. Onderzoek moet uitwijzen of dit brandstichting is.

Lees verder...
Maassluizer vernielt diverse auto's in Honselersdijk

Op maandagmorgen 10 december heeft een 23-jarige Maassluizer tussen 7.00 en 7.30 uur meerdere auto's vernield in Honselersdijk. Een taxichauffeur die zich ermee bemoeide kreeg klappen. Op het bedrijventerrein Venus bij Royal FloraHolland in Honselersdijk heeft de politie een onderzoek ingesteld. Hierbij werd de Maassluizer aangehouden. Hij zal zich moeten verantwoorden bij de rechter. Aldus de WOS.

Lees verder...
Prullenbak opgeblazen aan Santplaet in Maassluis

Recentelijk is er aan de Santplaet in Maassluis een prullenbak opgeblazen met vuurwerk. De hele prullenbak kan als verloren worden beschouwd. Reparatie zal de gemeente duur komen te staan.

Lees verder...
Politie zoekt getuigen na explosie in flat in Maassluis

In een flat aan de Mozartlaan werden buurtbewoners vanavond opgeschrikt door een harde knal met een enorme ravage als gevolg. De brievenbussen van de flat bleken opgeblazen te zijn door vuurwerk. De politie is op zoek naar getuigen. Toen de politie arriveerde, troffen zij een puinhoop aan waarbij er tientallen brievenbussen verwoest op de grond lagen. Uit buurtonderzoek is gebleken dat het vermoedelijk om drie of vier jongens gaat die in het donker gekleed waren. De politie hoopt dat meer getuigen kunnen helpen bij het vinden van de verdachten. Vuurwerk is mooi, maar ook gevaarlijk. De consequenties van het afsteken van vuurwerk kunnen groot zijn: niet alleen voor mensen die gewond raken, maar ook voorwerpen, huizen en voertuigen die verwoest kunnen worden. Aldus de politie. Heeft u iets gezien of gehoord? Of heeft u andere bruikbare informatie over dit incident? Neem dan contact op via 0900-8844 of meld misdaad anoniem via 0800-7000.

Lees verder...
Nieuwe aanhoudingen na ongeregeldheden intocht Sinterklaas

Eindhoven - De politie heeft dinsdagochtend zes personen gearresteerd die we ervan verdenken betrokken zijn te geweest bij wanordelijkheden tijdens een demonstratie rond de intocht van Sinterklaas op zaterdag 17 november in Eindhoven. Tijdens die demonstratie op het Catharinaplein zocht een flinke groep tegendemonstranten de confrontatie met actievoerders van protestgroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP). Al in een vroeg stadium van de demonstratie trad de politie op. De groepen werden uit elkaar gehouden om verdere problemen te voorkomen. In totaal werden die dag al zes personen aangehouden voor onder meer openlijke geweldpleging. Zo gooiden mensen met blikjes bier en eieren. Ook werd een agent geschopt. Protestgroep KOZP hield zich aan de vooraf gemaakte afspraken en leden werden voor hun eigen veiligheid tijdelijk ondergebracht bij het politiebureau. Onderzoek Sindsdien draait onder leiding van het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek. Het onderzoek richt zich op het opsporen van mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten tijdens en rond de demonstratie. De recherche betrok onder meer camerabeelden bij het onderzoek en heeft mede op basis daarvan deze zes nieuwe aanhoudingen verricht. Zij worden ook allemaal verdacht van openlijke geweldpleging. Deze verdachten zijn allemaal mannen uit Eindhoven en zijn tussen de 21 en 32 jaar oud. Ze zitten voorlopig vast voor verhoor en nader onderzoek. We sluiten niet uit dat op een later moment nog meer verdachten worden aangehouden.

Lees verder...
Bekijk al het
landelijke nieuws